A Magyar Hollywood Tanács és a mátészalkai Szatmári Múzeum közös ünnepségen emlékezett meg a világhírű filmszínész, Tony Curtis születésének 97. évfordulójáról.

A Tony Curtis néven ismert magyar kedvenc valójában Bernard Schwartz néven látta meg a New York-i napvilágot, 1925. június 3-án. Szülei Mátészalkáról érkeztek a világ fővárosába, ahol Emanuel és Helen Schwartz néven éltek.

A Tony Curtis Kávéházban tartott megemlékezés után a jelenlevők megkoszorúzták Tony Curtis emléktábláját. Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke beszédében azt hangsúlyozta, hogy Tony Curtis magyar származására büszke volt, a rendszerváltás után többször is Magyarországra látogatott. Alapítványt hozott létre a Dohány utcai zsinagóga felújításának támogatására. Felkereste Mátészalkát is, ahonnan szülei kivándoroltak Amerikába.

Közel száz nagyszerű filmben játszott. Ő volt A megbilincseltek szökésben lévő rabja, mely alakításáért még Oscar-díjra is jelölték.

Amikor pedig 1959-ben Marilyn Monroe és Jack Lemmon partnereként eljátszotta a „Van aki forró szereti“ csélcsap szaxofonistáját, már világsztárnak kijáró tisztelettel beszéltek róla.

Sajátos humora miatt főként a vígjátékok találtak rá, de az epikus Spartacusban sikerült karakterformáló képességeit is megcsillantania, Utolsó éveiben a filmezés helyett már szívesebben ragadott ecsetet, s szabadidejében festett. Festményeit neves galériákban is kiállították.

Kiadó: Magyar Hollywood Tanács Egyesület (MTI-OS)