A NoAW kutatási projekt (https://noaw2020.eu) célja, hogy értéket teremtsen új, innovatív megoldásokkal a folyamatosan keletkező és elkerülhetetlen mezőgazdasági hulladékokból.

A projektnek köszönhetően a szalma, trágya és bortermelésből származó hulladékok környezetbarát bioműanyagokká, biotalajerő-utánpótlóvá és biogázzá alakíthatóak.

A körkörös gazdaság elvének alkalmazása új, fenntartható megoldásokat kínál a mezőgazdasági hulladékok hasznosítása terén, ezzel hozzájárulva a hagyományos műanyagok felhasználásának csökkentéséhez, a környezeti erőforrások megóvásához és a globális felmelegedés mérsékléséhez.

 

A projektet az Európai Unió „Horizon 2020“ kutatási és innovációs programja finanszírozza a 688338. számú támogatási szerződés keretében.

Az anaerob lebontási technológiában rejlő hozzáadott érték
A mezőgazdasági hulladékok elő és utókezelése hozzájárul ahhoz, hogy a biogáz üzemek kiszélesítsék az anaerob lebontás során felhasználható anyagok körét. Az innovatív kétlépcsős anaerob emésztés lehetővé teszi, hogy ugyanabban az üzemben biogázt, biohidrogént, biotalajerő-utánpótló szereket és magas hozzáadott értékű polihidroxialkanoátot (PHA) állítsanak elő.

Környezetbarát bioműanyagok új generációja az agrár-élelmiszeripari szektorban

Az innovatív technológiák segítségével a NoAW projekt a szalmából, trágyából és a bortermelésből származó hulladékokból – például a PHA-ból és a lignocellulóz rostokból – új, biológiai úton lebontható kompozit anyagokat állított elő. Ezek széleskörben felhasználhatóak fenntartható csomagolóanyagként, illetve a mezőgazdasági tevékenységek során is helyettesíthetik a kőolajbázison alapuló, egyszer használatos, környezetszennyező műanyagokat.

Fenntartható regionális üzleti és marketing tervek

Új integrált stratégiai megközelítéssel a NoAW projekt a technológiai-gazdasági és környezeti előnyök kombinálást javasolja és jól alkalmazható regionális üzleti koncepciókat készített az eltérő méretű és jellegű agro-technikai klaszterek számára.

Az emberek és az üzleti világ összekapcsolása az innováció elősegítése céljából

A NoAW projekt a sikeres lezárásához közeledik. Az elért eredményeket 2021. január 18-án és 19-én mutatjuk be. Ez az ingyenes online rendezvény, amely két délelőtt kerül megrendezésre, lehetőséget nyújt a résztvevők számára, hogy tájékozódjanak a jelenlegi és jövőbeli innovációs lehetőségekről a mezőgazdasági hulladékok, bioenergia és új bioanyagok előállítása témakörében. Kiváló szakértőink Európából és Kínából megosztják az innovatív módszerekkel és technológiákkal kapcsolatos tapasztalataikat. A piacvezető cégek jelenléte lehetőséget nyújt a kapcsolatépítésre.

Regisztráljon ingyenesen: https://noaw2020.eu/event/noaw-final-stakeholder-event/

***VÉGE***

Megjegyzés a szerkesztőnek:
1.    NoAW rövidítése a „No Agro-Waste: Innovative approaches to turn agricultural waste into ecological and economic assets“ nevű projektnek, amely 2016 és 2021 között fut az INRAE (Franciaország) koordinációjával. A projektet az Európai Unió „Horizon 2020“ kutatási és innovációs programja finanszírozza a 688338. számú támogatási szerződés keretében. A konzorciumot 32 partnerintézmény alkotja egy tucat országból Kínát, Tajvant és Hong Kong-t beleértve.
2.    A NoAW projektről további információ érhető el: www.noaw2020.eu
INRAE (Coordinator): Prof. Nathalie Gontard, e-mail: nathalie.gontard@inrae.fr
Campden BRI Hungary: dr. András Sebők, e-mail: a.sebok@campdenkht.com
3.     A NoAW logó nyomtatható verzióban elérhető a http://noaw2020.eu/noaw-media-tools/ oldalon.
(MTI-OTS)