A jövő nemzedékek szószólója, Szabó Marcel az egészséges környezethez való jog érvényesítése érdekében hatékonyabb kormányzati fellépést sürget a parlagfűvel fertőzött területek felderítésére, valamint a fertőzés megelőzésére, és kormánybiztos kinevezését szorgalmazza a védekezés irányítására.

 

Szabó Marcel, a jövő nemzedékek szószólója örömmel nyugtázza, hogy a kormányzati szervek a légi felderítés alkalmazásával igyekeznek hatékonyabbá tenni a parlagfűvel fertőzött területek behatárolását, és reményét fejezi ki, hogy megfelelő szándék esetén, a modern technika segítségével jelentősen megnőhet a felderítés és ezzel együtt a szankcionálás, de mindenek előtt a megelőzés hatékonysága.

 

Elfogadhatatlan ugyanis, hogy miközben szakmai becslések hét-nyolcszázezer hektárra teszik a parlagfüves, főleg mezőgazdasági területek nagyságát, addig a hatóságok a legutóbbi időkig mindössze néhány ezer hektárnyit (tavaly nem egészen 3500 hektárt) voltak képesek ezekből azonosítani.

 

Ennek következtében – miközben a helyi hatóságok kiskertek tulajdonosai ellen szigorúan eljártak –, akár több ezer hektáros tarlók vagy napraforgótáblák tulajdonosai is hanyagságukkal büntetlenül betegíthetik meg polgárok millióit.

 

A parlagfű-allergia ugyanis ma már a legfontosabb népbetegségek közé tartozik, amelynél pusztán a tünetek enyhítésére évente negyvenmilliárd forintot kénytelenek fordítani az arra érzékeny polgárok.

 

A gazdálkodóknak meg kell érteniük, hogy az allergén gyomok elleni védekezés elhanyagolása hatásait tekintve ugyanolyan súlyos környezetszennyezés, mint ha egy gyár füstöt és mérgeket ereget a levegőbe.

 

A biztoshelyettes felhívja a gazdálkodók figyelmét arra, hogy az uniós területalapú támogatások folyósításának elengedhetetlen feltétele a mezőgazdasági területek gyommentesen, megfelelő kultúrállapotban való tartása.

 

Ez amellett, hogy mezőgazdasági szakmai érdek, környezet-egészségügyi szempontból is alapvető fontosságú. Szabó Marcel ezért felszólítja a mezőgazdasági szakhatóságokat, hogy ezt az alapkövetelményt – tekintettel az allergén gyom által évről évre okozott egészségügyi vészhelyzetre – a parlagfűvel fertőzött területek esetében az eddiginél jóval határozottabban juttassák érvényre. Ez különösen ott lehet nagy jelentőségű és a jövőt illetően visszatartó erejű, ahol a kultúrnövény borítottság mértéke miatt a jelenlegi szabályozás nem teszi lehetővé a gazdasági érdekből közérdekű védekezés elrendelését.

 

Az ilyen gazdálkodók, ha törvénytiszteletből nem is, anyagi érdekből a jövőben remélhetőleg terv- és szakszerűen, időben elvégzik a szükséges növényvédelmi munkálatokat.

 

Fontos tapasztalat, hogy a csekély talajmozgatással járó ökológiai gazdálkodásnál a parlagfű-fertőzés szinte ismeretlen.

Kiadó: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala (MTI-OS)